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Dear Mr. Paul Lackner, 

I refer to your inquiry about the meaning of Article 21(2) of the eIDAS Regulation and 

the requirements that have to be fulfilled by a trust service provider to be granted the 

status as qualified by the supervisory body.  

The requirements referred to in Article 21(2) are those laid down in the eIDAS 

Regulation, see in particular Article 24. This article sets out the requirements for 

qualified trust service providers. For instance, a qualified trust service provider shall use 

trustworthy systems and products that are protected against modifications and ensure the 

technical security and reliability of the process supported by the (Article 24.2 (c)), 

establish and keep updated a certificate database (Article 24.2 (k)).  

In order to ensure that the requirements have been fulfilled, the following procedure for 

granting the qualified status applies:   

(1) An "eIDAS" accredited conformity assessment body assesses the conformity of the 

trust service provider and the qualified trust service it intends to provide against the 

requirements of the eIDAS Regulation. 

(2) The trust service provider notifies the national supervisory body its intention to 

become qualified together with a conformity assessment report issued by a conformity 

assessment body. The conformity assessment report must prove the compliance with the 

requirements of the Regulation. 

(3) The supervisory body shall, based on the conformity assessment report and any 

additional information that might be available to it
1
, verify if the trust service provider 

and the qualified trust service it intends to provide meets the requirements of the eIDAS 

Regulation. If the supervisory body concludes that the requirements have been met, the 

qualified status is granted. The qualified status of the qualified trust service provider, 

together with the qualified trust service it provides, is then added to the Trusted Lists at 

the national level.  

                                                 
1
 The supervisory body is entitled to request further information and may take a duly justified decision that 

goes against the conformity assessment report. 
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You will find additional information about the eIDAS Regulation 

on  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/questions-answers-trust-services-

under-eidas,  

 

Yours faithfully, 

Andrea SERVIDA 

Head of Unit 

(e-sign) 
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